Sneeuwvakantie

Je besluit staat vast, dit jaar ga je skiën. Wij geven je enkele tips voor een topvakantie.

De knie wordt het eerste slachtoffer.

Op de skipistes is de knie meestal het eerste slachtoffer bij valpartijen. Meer dan de helft van de vakantiegangers maakt kennis met de heel populair geworden scheur op de achterste kruisband (ACL). Deze ongevallen gebeuren dikwijls omdat de amateur-skiër zich niet sportief voorbereidt. Hij gaat ook maar één, twee weken of nog minder per jaar op de skilatten. De meesten komen vermoeid aan en worden het eerst getroffen door een knieletsel, waaronder verstuikingen (49%). Vroeger was het de enkel die veel te verduren kreeg, maar met de evolutie van de skischoenen en het fixatiesysteem is dit probleem al heel wat minder. Het aantal enkelletsels is fel achteruitgegaan en bedraagt maar 9% meer.

Kwaadaardig of goedaardig.

Wanneer we met een knieverstuiking geconfronteerd worden is de vraag : goedaardig of kwaadaardig ? Een goedaardig letsel zal spontaan zonder nawerking, of met een niet gespecialiseerde behandeling genezen.

Een zwaar letsel geneest niet spontaan en moet dus behandeld worden, soms middels een chirurgische ingreep. Het kan ook nawerkingen hebben (langdurige of kortere pijn, stabiliteitsverlies), zelfs al werd het goed verzorgd.

Wist u dat?

De intensiteit van de pijn van een verstuiking geeft weinig aanwijzingen over hoe ernstig het wel is. Alleen een arts kan een diagnose stellen.

Uitgelicht

Rara : het kan brutaal beginnen en bij een rusttoestand toeslaan, ’s nachts of bij een spiersamentrekking die al in een maximale verkorte positie verkeert.

De spierkrampen van de atleet!

Wat moeten we doen?

  • Rusten, brutale bewegingen vermijden in de getroffen zone
  • Zich hydrateren
  • Inwrijven met een ontspannende crème

Preventief ?

  • Zich voldoende hydrateren voor, tijdens en na de fysische inspanningen
  • Een evenwichtige voeding gebruiken en magnesium innemen

Welke zijn de signalen ?

Warmte, zwelling, pijn en roodheid zijn 4 tekenen van een sportletsel. Of het nu om een verstuiking of een kneuzing gaat, de behandeling blijft altijd gelijk : ijs, rust, verhoging en compressie. Deze verschillende handelingen gaan de pijn intomen en de zwelling verminderen in afwachting om eventueel een dokter te raadplegen. Bij een dergelijk letsel is warmte een contra-indicatie.

Blaren en vrieswonden vermijden

Bij atleten en amateur sporters zijn blaren schering en inslag. De blaar is een tweedegraadse brandwonde die veroorzaakt wordt door wrijving, meestal op de handen en voeten. Om die te vermijden moet men voor aangepaste, in functie van de sport die men beoefent, en passende sportkledij dragen. Er bestaat tegenwoordig een nieuwe generatie “hydrocolloïde-pleisters, die in de apotheek te vinden zijn en die, eenmaal aangebracht op de gevoelige plaatsen, eveneens preventief kunnen werken.

De vrieswonden zijn te wijten aan een stoornis in de bloedsomloop en uiten zich in felrode vlekken op de vingers, de tenen, de oren en soms de neus. Het is de kou, geassocieerd aan de vochtigheid, die aan de oorzaak ligt, bij de tenen speelt de druk ook een rol. Om dit soort wonden te vermijden moet men zich eerst en vooral beschermen tegen de kou (dag en nacht dikke wollen sokken, handschoenen).

Bergmisselijkheid

Bergmisselijkheid komt voor enkele uren na de aankomst. De symptomen zijn meestal hoofdpijn, misselijkheid, braken, oorsuizingen, hartkloppingen, duizeligheid en vermoeidheid. Soms kan men ook moeilijk slapen. Hoe hoger, hoe groter het risico op bergmisselijkheid : bij 2000 meter hebben minder dan 20% van de mensen er last van, terwijl dit oploopt tot meer dan 50% bij een hoogte van 4000 meter. Men kan dit verhelpen door heel progressief te stijgen. 

Wist u dat?

In de bergen gebruikt u best een UVA en UVB-zonnecrème met een hoge bescherming, ideaal een 50+.