Hoe behandel je acne?

Vele pubers krijgen ermee te maken. Nee, niet het gênante gesprek met de ouders over de bloemetjes en de bijtjes. Acne, een veelvoorkomende huidaandoening. Bij de ene verdwijnt het vanzelf, de andere heeft nood aan schoonheidsproducten of medicijnen.

Acne is een huidaandoening die optreedt wanneer je haarzakjes verstopt raken met olie en dode huidcellen. Hierdoor ontsteekt het deel van de huid waarin de talgklier zich bevindt. Pubers zijn het grootste slachtoffer van acne. Dit doordat ze tijdens de puberteit meer talg en huidsmeer produceren. Vaak manifesteert dit zich als puistjes, mee-eters en witte kopjes, verspreid over schouders, borst, rug en gezicht. Hoewel schoonheidsproducten in enige mate effect hebben, is dit zelden het absolute wondermiddel. 

Welke behandelingen werken tegen acne?

Om acne te bestrijden, moet je de oorzaak aanpakken. Dat is niet altijd voor de hand liggend, zeker niet voor tieners. Want tijdens de volledige puberteit blijven de talgklieren groeien - en dat kan je niet zomaar tegengaan. Wat je wel kan doen, is acne afremmen.

1. Huidverzorging

Een goede huidverzorgingsroutine kan een groot verschil maken bij het behandelen van acne. De eerste stap is je gezicht dagelijks wassen met een mild reinigingsmiddel. Vraag hiervoor raad bij een expert, want wanneer je een te sterke reiniger gebruikt, kan je de huid irriteren. Hierdoor loop je risico op een schilferende huid en rode vlekken. Natuurlijk is het niet enkel belangrijk om je gezicht te wassen. Ook je haar was je best regelmatig, zeker indien je lang haar hebt. Zo verstop je namelijk je poriën niet nog meer, waardoor je acne niet kan verergeren.

Puistjes knijp je daarnaast best ook niet uit. Sterker nog: je raakt ze best zo min mogelijk rechtstreeks aan. Hoe verleidelijke het ook is, je gaat meer kwaad dan goed doen. Door puistjes aan te raken, komt er net meer vuil in.. 

2. Medische behandeling

In sommige gevallen is het nodig om een medische behandeling te starten. Dit varieert van topische crèmes of gels tot orale medicatie. De keuze van medische behandelingen hangt af van de ernst van de aandoening en de respons op eerdere behandelingen. 

  • Met een topische behandeling probeer je de bacteriën te doden en de poriën te ontstoppen. Voorbeelden hiervan zijn benzoylperoxide of retinoïden. Deze pakken de huid aan van buitenaf.
  • Met orale medicatie pak je het probleem van binnenuit aan. Isotretinoïne of Roaccutane behandeling is de bekendste, maar ook de meest risicovolle behandeling. Hoewel de behandeling enorm effectief is, wordt het vooral als laatste redmiddel gebruikt. Dergelijke medicatie komt namelijk met erg zware bijwerkingen. De meest zichtbare bijwerking is het uitdrogen van de huid, ogen, lippen en neus, wat bloedneuzen kan veroorzaken. Daarnaast controleert een arts maandelijks jouw leverfunctie door middel van bloedafname. De medicatie kan namelijk de werking van lever beïnvloeden - vandaar dus dat artsen dergelijke medicijnen niet voorschrijven. Je loopt mogelijks ook risico op stemmingswisselingen zoals depressie, angst en in zeldzame gevallen zelfs gedachten over zelfmoord. 

3. Natuurlijke remedies

Natuurlijke producten kunnen voor sommige mensen aantrekkelijker klinken dan medicatie. Dergelijke remedies zijn jammer genoeg meestal minder effectief, althans toch voor ernstige vormen van acne. Natuurlijke middelen zijn wél een duwtje in de rug. Theeboomolie en groene thee extracten werken ontstekingsremmend en verminderen overmatige olieproductie. Als bijkomende behandeling van acne, naast medicatie, goede hygiënen en huidzorg, zijn dergelijke producten zeker een meerwaarde.

Make-up tegen acne: een goed idee?

Heel wat mensen die met acne kampen, zijn geneigd dit te verbergen door middel van make-up. Belangrijk is dat je dan niet zomaar om het even welke make-up gebruikt! Het is belangrijk dat je bv. Geen geparfumeerde producten gebruikt en kiest voor een hydraterende formule. Je vraagt dan ook best advies aan een expert - je apotheek kan je hier ook zeker bij helpen. Gebruik je niet de geschikte producten, loop je anders het risico dat je poriën nog verder verstopt en je acne juist verergert. Ga zeker nooit slapen met je make-up aan: ga voor een zachte scrub of reinigingslotion om je gezicht te reinigen en alle make-up van je gezicht te verwijderen.

Heb je last van acne, of kampt je puber ermee? Consulteer dan je huisarts of dermatoloog om een geschikte behandeling op te starten. Ook je apotheek staat je bij met advies tijdens het hele traject.